Ќе те има, па ќе те нема…

 

Модро ми е лицево од мастилото што го шљакав додека го пишував и ова писмо.

Модро ми е лицево од мастилото што го размачкав додека го кинев истото.

Да беше сцена од филм, да беше глумец во театарска претстава, да беше жонглер, комичар, се тоа ќе го сфатев , ќе поминеше…

Но не, ти го избра најлесното

Избра да бидеш идиот.

Без лимит, без граници, без траење, без усул.

Идиот еднаш, идиот до крај.

А знам дека… Знам и како е…

Ќе те има па ќе те нема,

Ќе те има па ќе те нема во нечиј живот како утринска роса во есенско утро.

Ќе те има па ќе те нема ко сонце после дожд, да ти го згрее фацичето, да ти ја стопли насмевката.

Ќе те има како секојдневие, како голтка од првото кафе, како модрица од фиоката подотворена,

Ќе те има како поглед во огледалото, ќе те има ко неговиот одраз, добро е , целосен си сеуште.

Ќе те има ко крај на книга, ко прашина на полица.

Ќе те има ко здив после секој нареден, ќе те има, ќе те има колку што нејќам и дупло, тродупло.

Ќе те има во секоја мисла, секој мирис, секој лик, секој покрет,

ќе те има зошто ќе потсеќаш, ќе отвараш рани без да зашиваш.

Ќе те има, насекаде ќе те има..

Модро , модро ми е лицево од мастилото, од пенкалото што го гризев додека сакав да го напишам и вториот дел, а не можев…

Но ти веќе го направи изборот, и сега не можам да го снемам крајот.

Избра да бидеш Идиот.

И знам дека , знам дека..

 

Ќе те нема,

Ќе те нема ко сонце во зима

Ќе те нема  ко лека ноќ од мајка кај сираче, ко лек кај болен.

Ќе те нема во одразот на огледалото, помеѓу празнините на прстите.

Ќе те нема ко вода во пустина ,ниту црцор на птица наутро.

Ќе те нема ко цел свет да го нема.

Ќе те нема иако илјадници околу ќе живеат.

Ќе те нема ко да си мртов , а живееш.

Ќе те нема бетер од тоа.

Ќе те нема без адреса, без место на кое писмо треба да пратам.

Без очи кои треба да го прочитаат.

А знам дека, знам..

ЌЕ ТЕ ИМА, ПА ЌЕ ТЕ НЕМА…

Ел.

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: