Не било речено…

Слика

Косената трева ми има мирис на тебе.

Косената трева ми има мирис на тебе, пролета пуста везден што и се радува.

И секоја е иста, и пролет, и музика, и глас и месечина. Секоја е иста, потсеќа на тебе.

Ама некој од горе рекол НЕМА.

И пред неколку години кога реков , дај , дај ми Боже знак. Само загрме, невреме беше, ама силно згрме.

Тогаш тој од горе рече НЕМА.

И џабе што зимата ме боли, мразот по душата изгравира НЕМА.

Пустина, пустина е патот кој го одиме сами.

Песок послан е цел патот низ кој тешки чекори газат, а трага не оставаат. Знае ветрот, знае дека треба зад нас се да избрише, трагот од песокот да исчезне.

И секоја наредна пролет, џабе, џабе што на тебе ме потсеќа, и ликот твој пред спиење ме труе, желбата земала нож па вели ај малку да си играме.

Ладни ми се рацете, да ги допреш по образот твој, дај да бубнам, ко дете мало да ме погалиш по главата.

Само така можеби и ќе заспијам.

Рацете нема да ми се стоплат, ама барем тебе ќе те осетат.

Косената трева ми има мирис на тебе, и семките, и липата во паркот, лосионот за тело ми има мирис на тебе…

И се ќе згасне, тие ќе останат, ноздриве ќе продолжат да го бараат мирисот твој, да те бараат.

И што да им кажам на очичкиве две ноќва, како да ги залажам, што да гледаат а тебе да те заменат?

Нема да заспијат , нема ништо приближно да ги смири, нема мене да ме смири.

Луѓе ми личат на тебе, случајни минувачи , патници бре ме потсеќаат на тебе. Се сецкам кога чекорам, ликот твој и во сон го барам.

Кошмар, само кошмар беше…

Продолжи да спиеш…

Ел.

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: